Selle kümnendi viimane aasta oli täis tööd ja rõõmuhetki, sekka muresid ja lootust.

Mida tegime?

Lõime võimalusi selleks, et uued ja vanad tartlased üksteist rohkem aru saaksid:
Korraldasime mitmekesisuse festivali (Tartu linna toel) ja pakkusime Eesti kultuuri kursuset inglise ja vene keeles (INSA toetusel). Lisaks viisime läbi eesti keele õhtuid, ja tegime palju erinevaid tegevusi, et Tartusse üle maailma kokku tulnud inimesed ja kohalikud inimesed omavahel kokku saaksid – matkad, kartulite võtmine, lumememmede ehitamine, mänguõhtud, ühised kokkamised, lastega peredega kokkutulekud ja palju muud. Pea kõiki neid ühistegevusi tegime enda kulu ja kirjadega, vabatahtlike abiga.

  • Diversity Festival, 2019

Meie jaoks oli oluline ka, et uued tartlased saaksid paremini Tartus hakkama – korraldasime mitmeid teematunde selle kohta, kuidas leida majutust, arsti või kust leida abi tänavaagressiooni korral ning pakkusime nõu väga erinevates küsimustes, alates sellest, kuidas vahetada juhilubasid, kuni selleni, kust leida lapsele lastead. Neid tegevusi viisime läbi enda vahenditest.

  • Majutuse leidmine: infopäev, 2019

Töötasime ka selle nimel, et Eestis elavad pagulased saaksid paremini hakkama ja saaksid tunda end rohkem ühiskonna osana. Selleks, et pagulastel oleks võimalik enda kogemust selgitada, korraldasime erinevates formaatides üritusi – pagulaste kogemuste jagamine (Siseministeeriumi ja AMIF fondi toel), pagulaspäeva tähistamine (UNHCR toel), aga mis veelgi olulisem – kaasasime pagulasi tegevustesse, mida teevad kohalikud täisaksvanud. Mõni leidis endale uued sõbrad trennis käies, mõni avastas noortekohtumisel keskkonnateema ja süttis sellest (Erasmuse programm). Nii üks kui teine tõi inimesed üksteisele lähemale.

  • Elav raamatukogu, Genialistide Klubi, 2019

Palju tööd tegime Tartus pagulaslastega – kui araabiakeelne laps peab järsku põhikoolis loodusõpetusest või geograafiast eesti keeles aru saama, ei ole lihtne ei lapsel, ega õpetajal. Õppisime nii eesti keelt, loodusõpetust kui ka geograafiat, aga tegime koos ka süüa, lugesime Pipi Pikksukka ja Harry Potterit ja detsembris ootasime põnevusega, mida päkapikud seekord sussi sisse panid! Suur aitäh DEO-le Taanist, kelle toel lapsed said õppida nii, et kõht tühi ei olnud ja kes aitasid päkapikkudel sel aastal ägedamaid üllatusi tuua!

  • Geograafia, 2019

Oleme jõudsalt edasi arendanud ka meie sotsiaalset ettevõtet Köömne toit ei paku mitte pelgalt toredaid maitsevaheldusi, vaid ka väärtusliku töökogemuse võimalust toitlustusvaldkonnas tegutsemisest huvitatud väiksemate võimalustega uussisserändajatele.

Veel ägedat

Meil on hea meel, et ka meie andsime panuse kultuuripealinna õnnestumisse – see oli unustamatu hetk, kui žürii Tartu 2024. a kultuuripealinnaks kuulutas. Meie osaks jääb ellu viia Diversity Land Line, mille kohta saab lähemalt lugeda kultuuripealinna taotluses.

Aasta lõpus tegi palju rõõmu Integratsiooni Sihtasutuse lõimumise arenduspreemia, millega tunnustati meie tööd pagulasnoortega.

Meiega koos on tööd teinud palju inimesi, lõviosa neist vabatahtlikult. Oleme teile ääretult tänulikud!

Kaunist pühadeaega kõigile ja rõõmsate uute kohtumisteni järgmisel aastal!